Vanaf zaterdag is het money time op Euro 2024! Zestien landen strijden dit weekend en maandag voor een plaats bij de laatste acht van het EK. De grote Balkanlanden Kroatië en Servië werden zonder pardon uit het toernooi geknikkerd, maar voor het overige werd geen enkele topper verrast. Spanje, Duitsland, Portugal, Frankrijk en België kregen een plek in de ene tabelhelft terwijl Engeland en Italië de enige kleppers zijn in de ‘gemakkelijke’ tabelhelft. Al zal er ook rekening gehouden moeten worden met Zwitserland en Oostenrijk die zich met veel verve plaatsten voor de knock-outfase.
Een vraag stelt zich nu: krijgen we na de treurzang die tijdens de laatste speeldag over de stadions dwarrelde weer spektakel te zien? Afspraak op Bingoal om te wedden op de achtste finales van Euro 2024 en geniet van alle andere voetbal weddenschappen.
Gezocht: lefgozers en dribbelkonten
Tijdens de groepsfase werden er gemiddeld 2,25 doelpunten per wedstrijd gemaakt. Sinds de introductie van de poulefase in 1980 is dat het op vier na slechtste gemiddeld na Euro 1980 (1,93 doelpunten/duel), Euro 1996 (2,06 doelpunten/duel), Euro 2016 (2,12 doelpunten/duel) en Euro 1992 (2,13). De laatste groepswedstrijden waren een echte martelgang met slecht 22 doelpunten in 12 duels. Aangezien er in de knock-outfase doorgaans minder doelpunten vallen dan in de groepsfase stevent dit EK af op een laagterecord.
Andere cijfers tonen aan dat het technische niveau van het EK aan de lage kant is. Drie jaar geleden, op het EK van 2020, sloten slechts drie teams (Hongarije, Slovakije, Duitsland) het toernooi af met minder dan de helft geslaagde dribbels. Sinds het begin van Euro 2024 konden selchts vier ploegen (Oekraïne, Kroatië, Italië, Servië) meer dan de helft van de ingezette dribbels succesvol af te sluiten. De toplanden vinden ook amper het kader vanop afstand. Engeland (34,5%), Portugal (30,2%) en Frankrijk (27,7%) zijn bijvoorbeeld gebuisd. Dat landen als Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Roemenië en Kroatië de top vijf vormen, met percentages dichtbij of boven de 40%, spreekt boekdelen.
Zwitserland – Italië (zaterdag 29/06, 18 uur)
Na Duitsland is het voor Zwitserland de tweede derby op Euro 2024. En wat voor één! Het wordt een echte broederstrijd tussen het grote Italië en kleine broer Zwitserland, waar naar schatting een half miljoen Italianen of mensen met Italiaanse achtergrond wonen. Italië – Zwitserland werd 61 keer gespeeld en voor beide landen is dat het meest voorkomende duel in hun voetbalgeschiedenis. De Zwitsers wonnen slechts acht onderlinge duels – voor het laatst in 1993 – maar ze maakten tot dusver zo’n goede indruk dat ze deze keer geen schrik moeten hebben van hun buren.
Drie jaar geleden werd Nati in de groepsfase met 3-0 ingeblikt in Rome tegen de toekomstige Europese kampioen. Een paar maanden later nam Zwitserland revanche, deze keer met bondscoach Murat Yakin op de bank. Dankzij twee gelijke spelen in de rechtstreekse confrontaties eindigde Zwitserland voor Italië in zijn WK-kwalificatiegroep. Uiteindelijk haalde Italië het WK in Qatar niet na een nederlaag in de play-offs tegen Noord-Macedonië. Slaagt Zwitserland er opnieuw in om Italië voetje te lichten?
Duitsland – Denemarken (zaterdag 29/06, 21 uur)
Wie op zoek is naar een all-in performance moet dit weekend zeker afstemmen op Duitsland – Denemarken. Er is geen ploeg op dit EK die voor meer entertainment zorgde dan de Nationalelf. Duitsland is de nummer één wat betreft het aantal gescoorde doelpunten (8), het aantal doelpogingen (57), het aantal schoten binnen het kader (19), de aantal geslaagde passes (1924), het aantal corners (25), het aantal geslaagde voorzetten (19), het balbezit (64,3%) en het percentage geslaagde passes (93%). In het klassement van opgezette aanvallen (207) moet Duitsland enkel Portugal laten voorgaan.
Zullen de Denen meewerken aan de show in het Signal Iduna Park in Dortmund? Denemarken eindigde weliswaar tweede in groep C, maar het won geen enkel duel en het scoorde slechts twee keer. In groep C, waarvan drie ploegen doorstootten naar de tweede ronde, vielen er welgeteld zes doelpunten… Bondscoach Kasper Hjulmand zal hoe dan ook een oplossing moeten bedenken om zijn team eindelijk aan het voetballen te krijgen.
De Denen die onder contract liggen bij een Belgische ploeg (Kasper Schmeichel, Thomas Delaney, Anders Dreyer, Kasper Dolberg, Andreas Skov Olsen) of een verleden hebben in de Jupiler Pro League (Jacob Bruun Larsen, Joakim Mæhle) kwamen nog niet veel in actie. Misschien komt daar zaterdag verandering in.
Engeland – Slovakije (zondag 30/06, 18 uur)
De voetbalgoden hebben de kant van Engeland gekozen. De Engelsen hadden genoeg aan twee doelpunten om vijf punten te sprokkelen en eerste te eindigen in groep C. Het voetbal was echter niet om aan te zien. Dit scenario is een kopie van wat er drie jaar geleden gebeurde op het EK 2020. Hoewel The Three Lions twee keer de weg naar doel vonden, eindigden ze eerste met zeven punten en kregen ze in de knock-outfase een vrijgeleide tot aan de finale.
Voor het tweede EK op rij zit Engeland in de tabelhelft van het toernooi met de minste weerstand. In Engeland is de druk op Gareth Southgate en de nationale ploeg zo groot geworden dat het met minder dan een finaleplaats niet tevreden mag zijn. Slovakije is geen onoverkomelijke tegenstander en richting finale zijn eerst Italië (kwartfinales) en daarna Nederland/Oostenrijk (halve finales) haalbare kaarten. Maar om zo ver te geraken moet Southgate eindelijk de juiste formule vinden om Harry Kane, Phil Foden, Bukayo Saka en Jude Bellingham samen te laten renderen.
Spanje – Georgië (zondag 30/06, 21 uur)
Spanje – Georgië is het meest onevenwichtige duel in de achtste finales van Euro 2024. Het is Goliath tegen David. En dat hebben we te danken aan het format met 24 ploegen waarbij de zes beste derdes een herkansing krijgen. Zonder die competitieformule zou er in dit stadium van de competitie geen sprake meer zijn van Georgië. Maar Georgië heeft de kwalificatie zelf afgedwongen door de stunt van het toernooi uit te halen tegen Portugal (2-0). Kunnen Georges Mikautadze, Giorgi Chakvetadze en Khvicha Kvaratskhelia, de gouden driehoek van Georgië, dat huzarenstuk overdoen tegen toernooifavoriet Spanje?
Het is niet ondenkbaar dat EK-topschutter Mikautadze, die al drie keer raak trof, de Spaanse verdediging kan verontrusten. Maar in principe zullen de Georgiërs onvoldoende gewapend zijn om Spanje en zijn rijzende sterren Nico Williams, Pedri en Lamine Yamal lam te leggen.
De kalender van de achtste finales
29/06 Zwitserland – Italië
29/06 Duitsland – Denemarken
30/06 Engeland – Slovakije
30/06 Spanje – Georgië
01/07 Frankrijk – België
01/07 Portugal – Slovenië
02/07 Roemenië – Nederland
02/07 Oostenrijk – Turkije