De atletieknummers hebben alle verwachtingen ingelost op de Olympische Spelen van Parijs. Er was de nodige drama met de nederlaag van Jakob Ingebrigtsen op de 1500 m en de 100 m waarin Noah Lyles het met 5 duizendste van een seconde haalde van Kishane Thompson. Julien Alfred uit het nietige Saint Lucia verraste Sha’Carri Richardson op hetzelfde sprintnummer. Armand Duplantis hield woord en legde de lat letterlijk en figuurlijk hoger en sprong over 6,25 m. Letsile Tebogo liep een historische 200 m-race en schonk een eerste gouden medaille aan het Afrikaanse continent in een sprintnummer. De tienduizenden toeschouwers in het Stade de France waren getuige van de hemelsmooie worp van de Pakistaanse speerwerper Arshad Nadeem die afklokte op 92,97 m. Tot slot boekte Sydney McLaughlin-Levrone, de nieuwe koningin op de 400 m horden, een magistraal wereldrecord (50.37) die een tijdje zal standhouden.
Vanavond zal de Parijse arena nog een laatste keer helemaal uit de bol kunnen gaan tijdens de resterende acht atletiekfinales, waaronder de 4×400 m bij de vrouwen en mannen. Maar het hoogtepunt van het weekend wordt wellicht de twee marathonnummers. Afspraak op Bingoal om te wedden op de atletiekdisciplines op de Olympische Spelen van Parijs en geniet van alle andere sportweddenschappen.
De medaillestand in een notendop
De VS voeren zoals verwacht de medaillestand aan in de atletiek. Indien we alles in rekening brengen dan staan de Amerikanen ruim aan kop met 29 medailles. Dat zijn er vier keer meer dan Groot-Brittannïe, een natie waar sprinters en hardlopers nochtans aan de bomen groeien. Met elf gouden medailles presteren de Amerikanen ook veel beter dan de rest. Enkel Canada kan volgen dankzij de drie stuks van Ethan Katzberg en Camryn Rogers in het hamerslingeren en de mannelijke estafetteploeg (4×100 m). België staat zowaar op de 17e plaats dankzij zevenkampsters Nafi Thiam en Noor Vidts. In totaal werden de 38 gouden plakken gewonnen door 24 verschillende naties waaronder Saint Lucia, Dominica, Pakistan en Bahrein. Jamaica, het sprintland bij uitstek, blijft voorlopig op een gouden medaille steken.
Maar vooral de situatie van het gastland Frankrijk is schrijnend. De Fransen wonnen nog geen enkele medaille en moeten zich voorlopig tevredenstellen met ereplaatsen voor de mannelijke 4×100 m estafetteploeg, Clément Ducos (400 m horden), Alice Finot (3000 m steeple) en de achtste stek van Louise Maraval (1500 m) in de wereldrecordkoers van McLaughlin-Levrone. De povere prestaties van de Fransen in de atletiek is niet verrassend, want op de vorige Spelen in Tokio was tienkamper Kevin Mayer de enige die een medaille (zilver) mee naar huis kon nemen.
Ook Italië blijft voorlopig verweesd achter. De inzinking van Italië is zelfs fenomenaal. Drie jaar geleden eindigde Italië nog tweede in de medaillestand met vijf gouden medailles voor Marcell Jacobs (100 m), Massimo Stano (20 km snelwandelen), Gianmarco Tamberi (hoogspringen), Antonella Palmisano (20 km snelwandelen) en de mannen estafetteploeg (4×100 m). Vandaag staat de Italiaanse teller op nul gouden plaatjes. Langeafstandloopster Nadia Battocletti, verspringer Mattia Furlani en hink-stap-springer Andy Diaz hebben de voorbije twee dagen wel de eer van hun land gered door twee bronzen en een zilveren medatille mee te grissen.
Drie op een rij?
Faith Kipyegon moet je niet leren hoe je een finale moet winnen. Sinds haar triomf op de Olympische Spelen van Rio in 2016, waar ze goud won op de 1500 m, heeft ze zes van haar acht mondiale baanfinales gewonnen. Vorige jaar op het WK Atletiek in Boedapest pakte ze zelfs de dubbel: goud op de 1500 m en de 5000 m. Iets wat haar in Parijs niet zal lukken. Een paar dagen geleden moest ze immers met zilver afdruipen op de 5000 m dat gewonnen werd door haar landgenote Beatrice Chebet. Maar dat zal haar geen twee keer overkomen. Kipyegon is klaar om voor de tweede keer haar titel op de 1500 m met succes te verdedigen. Ze toonde al haar uitstekende vorm door begin juli tijdens de Meeting de Paris haar eigen wereldrecord met zeven honderdsten van een seconde te verbeteren (3:49.04). Ter vergelijking: in Rio won ze goud met 4:08.92.
Wie zijn de vrouwen die Kipyegon van een hattrick kunnen houden op de olympische 1500 m? Er is eerst en vooral Gudaf Tsegay die in april een bijzonder scherpe 3:50.30 liep. Dat was meteen de op drie na beste tijd ooit over die afstand. Tsegay liep net als Kipyegon ook de 5000 meter in Parijs, maar ze heeft iets goed te maken na haar teleurstellende 9e plaats. De Australische Jessica Hull is de dark horse van de race en moet bij machte zijn om het podium te halen. Een maand geleden eindigde Hull tweede op iets meer dan een seconde van Kipyegon, die toen haar wereldrecord liep. Laura Muir, laureate van de zilveren medaille in Tokio, en de Britse kampioene Georgia Bell zullen een tandje moeten bijsteken om de top drie te halen.
Slag bij Marathon
Deze morgen zal de atletiekwereld gedurende twee uur de adem inhouden voor de eerste van twee marathons in Parijs. Het meest iconische evenement van de Spelen, dat sinds 1896 op elke editie aanwezig was, loopt van het stadhuis van Parijs naar de Esplanade des Invalides met tussenin passages langs de Opéra Garnier, de Place Vendôme, de pyramide du Louvre, de Palais de Tokio, de château de Versailles en de Eiffeltoren. Aangezien er 436 m geklommen moet worden, zullen de atleten niet met volle teugen kunnen genieten van hun trips langs alle historische sites.
De mannen mogen dus de spits afbijten. Door het plotse overlijden van wereldrecordhouder Kelvin Kiptum in februari ligt de race helemaal op. Een ding staat wel vast: het wordt een gevecht tussen Kenia (Eliud Kipchoge en Benson Kipruto) en Ethiopië (Kenenisa Bekele, Sisay Lemma en Alexander Mutiso Munyaio). Kipchoge won goud op de Spelen van Rio de Janeiro (2016) en Tokio (2021) en niet vergeten dat hij als eerste atleet ooit onder de twee uur dook op de mythische afstand. Zijn tijd van 1:59.40 tijdens de fel gehypete Ineos 1:59 Challenge in Wenen wordt echter niet erkend als een marathonrecord omdat de standaard wedstrijdregels niet gevolgd werden. Op zijn 39e kan de Keniaan wel de eerste marathonloper ooit worden die meer dan twee medailles wint in de discipline. Het zegt veel over hoe uitdagend en veeleisend de marathon wel is. Het olympische record (2:06.32) staat sinds 2008 op naam van Samuel Wanjiru en die besttijd moet er straks aan!
Op zondagmorgen krijgen we een primeur. Een paar uur voor de sluitingsceremonie mogen de vrouwen voor het eerst de atletiekevenementen op de Spelen afsluiten. De vrouw die als eerste over de streept loopt, zal dat doen voor de ogen van de hele sportwereld. Met Peres Jepchirchir (regerend olympisch kampioen), Tigst Assefa (wereldrecordhoudster), Amane Beriso (regerend wereldkampioen) en Hellen Obiri (winnares marathon van Boston en New York) mag de line-up alvast gezien worden. Outsiders Brigid Kosgei, die haar wereldrecord op de marathon moest afgeven in september 2023, en de Israëlische Lonah Salpeter zullen vanop afstand de debatten moeten volgen. In navolging van de legendarische Griekse koerier Pheidippides zal een van deze dames met veel trots kunnen roepen: ik hebben gewonnen!
Zaterdag 10 augustus
8 uur Marathon mannen
19 uur Finale hoogspringen mannen
19.05 uur Finale 800 m mannen
19.30 uur Finale speerwerpen vrouwen
19.35 uur Finale 100 m horden vrouwen
19.50 uur Finale 5000 m mannen
20.15 uur Finale 1500 m vrouwen
21 uur Finale 4×400 m mannen
21.14 uur Finale 4×400 m vrouwen
Zondag 11 augustus
8 uur Marathon vrouwen