De finale van de Champions League, Euro 2024, de Copa América… Ze passeerden allemaal de revue de voorbije twee maanden. Maar voor de meeste Belgische voetbalfans kan er niets tippen aan de Jupiler Pro League. Zeg nu zelf: er gaat niets boven een avondje uit in de hel van Sclessin, een zondagsbezoek aan het charmante Dudenpark terwijl de tackles in het rond vliegen of een wedstrijd te midden van de rode muur van KV Kortrijk.
Maar wat heeft de Belgische eerste klasse deze keer voor ons in petto? Club Brugge, dat vanavond het seizoen mag openen tegen KV Mechelen, sloeg genadeloos toe op de transfermarkt. Bij Union Saint-Gilloise verkochten ze opnieuw enkele sterkhouders voor tientallen miljoenen euro’s en kregen ze er een paar nieuwe parels voor in de plaats. Genk en Gent snijden een ander hoofdstuk aan met een nieuwe trainer, terwijl Standard en STVV in het tussenseizoen een ware leegloop kenden. En wat met nieuwkomers Dender en Beerschot? Afspraak op Bingoal om te wedden op de Jupiler Pro League en geniet van alle andere voetbal sportweddenschappen!
Geen nieuwe competitieformat
Na afloop van de vorige campagne werd er over en weer gepalaverd over een nieuwe competitieformule. Het zou de zoveelste wijziging zijn sinds de lancering van de play-offs in het seizoen 2009 – 2010. Uiteindelijk zal de 122e editie van de Jupiler Pro League een kopie worden van het vorige seizoen. Dat wil zeggen: 16 teams die een klassieke competitie afwerken, waarna de nummers één tot zes Champions’ Play-offs spelen en de nummers zeven tot twaalf aan de Europe Play-offs mogen deelnemen. In deze twee minicompetities worden de punten door twee gedeeld.
De vier teams die doorverwezen worden naar de degradatie Play-offs beginnen met de punten die ze in het reguliere seizoen hebben verdiend. De onderste twee teams degraderen rechtstreeks naar de Challenger Pro League en het 14e team speelt tegen de winnaar van de promotie Play-offs.
Brugse titelroes
Zelfs de grootste fantast had de bloedstollende remontada van Club Brugge, die bekroond werd met een 19e landstitel, niet kunnen voorspellen. In het Jan Breydelstadion is de honger niet gestild ondanks vier gewonnen titels in vijf seizoenen. Indien de logica van de voorbije seizoenen gerespecteerd wordt, zal de grootste oppositie voor Club Brugge uit Brussel komen. Van Union Saint-Gilloise weliswaar, dat de Supercup al op zak heeft. Maar dan moet het gepuzzel met spelers voor het derde jaar op rij goed uitpakken. Over het vakmanschap van het bestuur van Union bestaat er geen twijfel. Maar je kan niet ongestraft drie kampioenenploegen ontmantelen en mee blijven doen voor de prijzen.
Anderlecht slaade erin om Jan Vertonghen langer aan zich te binden. Toch lijkt de recordkampioen niet klaar lijkt om een serieuze gooi te doen naar een eerste titel sinds 2017. Antwerp, Gent en Genk zijn favoriet om bij de eerste zes te eindigen en willen vooral beter doen dan vorig seizoen. In navolging van Cercle Brugge zullen underdogs zoals KV Mechelen en STVV ook proberen om in te breken bij de top zes.
Trainerscarrousel
Christos Tzolis (6,5 miljoen euro), Gustaf Nilsson (6,4 miljoen euro), Ardon Jashari (6 miljoen euro), Zaid Romero (6 miljoen euro), Mathias Delorge (3,5 miljoen euro), Jan-Carlo Simic (3 miljoen euro), Hugo Siquet (3 miljoen euro), Andri Gudjohnsen (2,9 miljoen euro), Hyeon-guy Oh (2,7 miljoen euro) en Ayrton Costa (2,3 miljoen euro) zijn de grootste inkomende transfers in de Jupiler Pro League. Twee zaken vallen op: slechts drie spelers hebben de Belgische nationaliteit en de helft van deze toptransfers werden gerealiseerd door Club Brugge.
Naar goede gewoonte vond de grootste transfercarrousel opnieuw plaats binnen de Belgische trainerswereld. Net als vorig seizoen beginnen zeven clubs aan de nieuwe campagne met een andere coach. In willekeurige volgorde zijn dat Wouter Vrancken (Gent), Thorsten Fink (Genk), Timmy Simons (Westerlo), Jonas De Roeck (Antwerp), Vincent Euvrard (Dender), Christian Lattanzio (Sint-Truiden) en Sébastien Pocognoli (Union Saint-Gilloise). Van de zes clubs die de play-offs voor de titel speelden, bleven enkel de oefenmeesters van Anderlecht, Club Brugge en Cercle Brugge op post. Welke coach zal als eerste zijn team volledig naar zijn hand kunnen zetten en wie zal de meeste punten sprokkelen? Afspraak in het voorjaar van 2025.
Le Coq sportif
De Waalse haan kraait niet meer. Toch niet op het mooiste voetbalerf van België. Eupen werd vorig seizoen zonder pardon uit eerste klasse gekegeld, Charleroi speelde de degradatie play-offs en Standard eindigde laatste in de Europe play-offs. Het Waalse voetbal ligt dus op apegapen en de vooruitzichten voor het komende seizoen zien er niet goed uit. Standard, sinds dag en nacht het boegbeeld van het voetbal ten zuiden van de taalgrens, kampt met een financiële en sportieve crisis. Het zijn solden op Sclessin en Ivan Leko zag met lede ogen aan hoe veel basisspelers één na één het nest verlieten. Kunnen de Rouches ondanks het grote kwaliteitsverlies toch meestrijden voor een plaats in de Europe Play-offs? Want sportieve revanche is op zijn plaats aan de boorden van de Maas.
Bij Charleroi is de situatie niet rooskleuriger. Met Jackson Tchatchoua, Hervé Koffi, Damien Marcq en Jonas Bager lieten de clubleiders vier sterkhouders uit het verdedigende compartiment gaan en daardoor zullen de ambities niet hoger reiken dan de lage middenmoot van het klassement. Zelfs Felice Mazzu kan geen wonderen verrichten met een fel verzwakt elftal.
Wie dendert er naar beneden?
Dender (1.65), Beerschot (2.40) en Kortrijk (2.75) zijn de grootste kanshebbers om te degraderen naar de Challenger Pro League. Vooral het sympathieke Dender lijkt een vogel voor de kat. De club moest afrekenen met het vertrek van trainer Timmy Simons, de grootste vedette van de ploeg, en op transfervlak werden vooral onbekende spelers gehaald die de competitie niet kennen. In feite zijn Gilles Ruyssen, Michaël Lallemand, Guillaume Dietsch, David Hrnčár, Roman Květ, Michael Verrips en Ali Akman de enige spelers die een volledig seizoen op het hoogste niveau hebben voltooid. En hoe gaat de nieuwe trainer Vincent Euvrard om met het gegeven dat zijn kern amper zes verdedigers telt? De Oost-Vlamingen zijn terug van weggeweest – hun laatste passage in eerste klasse dateert van 2009 – maar houden ze het deze keer langer dan twee seizoenen vol?
Kalender van de 1e speeldag
26/07 Club Brugge – KV Mechelen (20.45 uur)
27/07 Dender – Union Saint-Gilloise (16 uur)
27/07 Beerschot – OH Leuven (18.15 uur)
27/07 Anderlecht – Sint-Truiden (20.45 uur)
28/07 Genk – Standard (13.30 uur)
28/07 Kortrijk – Gent (16 uur)
28/07 Charleroi – Antwerp (18.30 uur)
28/07 Westerlo – Cercle Brugge (19.15 uur)
Het programma de Jupiler Pro League
26/07 – 24/11 Heenronde reguliere competitie
29/11 Start terugronde reguliere competitie
26 – 27/12 Kerstvoetbal
28/12 – 09/01 Winterstop
16/03 Einde reguliere competitie
28/03 – 25/05 Start Play-offs
29/05 Barragewedstrijd Europees voetbal