De Be-Mine Cross in Beringen mocht vorige week het veldritseizoen aftrappen, maar dit weekend gaat het pas echt om de knikkers in het veldrijden. Want zondag staat in Waterloo de eerste manche van de Wereldbeker veldrijden op het programma in de VS, dat voor het negende seizoen op rij de spits afbijt in het belangrijkste regelmatigheidscriterium in deze discipline.
Laurens Sweeck en Fem van Empel wonnen vorig seizoen respectievelijk de Wereldbeker veldrijden bij de mannen en bij de vrouwen en azen op een verlenging van hun titel. Een ding staat vast: het zal net als de voorbije jaren een felle derby worden tussen de Belgische en Nederlandse veldrijders. Afspraak op Bingoal om te wedden op de Wereldbeker veldrijden en geniet van alle andere cyclocross weddenschappen!
Zelfde format, vijf nieuwe crossen
De Exact crossen, de Wereldbeker veldrijden, de Superprestige, de X²O Trofee…. Er is de komende maanden voor elk wat wils in het veldrijden. Maar in afwachting van het WK Veldrijden in het Tsjechische Tabor begin februari gaan de internationale toppers van het veld met elkaar de strijd aan in de Wereldbeker veldrijden.
Voor het eerst in jaren moest er niet gesleuteld worden aan het format en daardoor bestaat de Wereldbeker veldrijden voor het tweede jaar op rij uit veertien wedstrijden. In vergelijking met vorig seizoen staan er wel vijf andere wedstrijden op het programma. Fayetteville, Tabor, Beekse Bergen, Overijse en Besançon verdwenen van de kalender en werden vervangen door Troyes, Flamanville, Namen, Hoogerheide en Dendermonde. Die wijziging betekent ook dat er zes in plaats van vijf wereldbekerwedstrijden op Belgische bodem doorgaan.
Indien we het coronaseizoen 2020-2021 niet meerekenen gaat de wereldbeker voor het eerst sinds het seizoen 2016-2017 van start met slechts één cross in de VS. Twee seizoenen geleden waren de VS nog the place to be in het veldrijden met het drieluik Waterloo – Fayetteville – Iowa City.
Eindelijk de hoofdprijs voor Vanthourenhout?
Derde in 2020 en 2021. Tweede in 2022 en 2023. Als er een renner de eindoverwinning verdient in de Wereldbeker veldrijden dan is het Michael Vanthourenhout. Het speerpunt van Pauwels Sauzen-Bingoal is met vier podiumplaatsen in de laatste vier jaar veruit de meest regelmatige renner van het peloton en toch zal hij wellicht beseffen dat het tijd wordt om de hoofdprijs te pakken.
Vorig seizoen was hij lang tijd in de running voor de eerste plaats in het wereldbekerklassement, maar op het einde moest hij toch zijn meerdere erkennen in zijn voormalige ploegmaat Sweeck. Die laatste had in de zomer van 2022 Pauwels Sauzen-Bingoal ingeruild voor Crelan-Fristads om uit te schaduw te treden van Vanthourenhout. Dat net Sweeck de wereldbeker aan zijn palmares mocht toevoegen was dus extra pijnlijk voor Vanthourenhout. Zijn twee gouden plakken op het BK Veldrijden en het EK veldrijden zullen de pijn zeker verzacht hebben, maar dit seizoen kan Vanthourenhout zich niet meer verstoppen. Niet het minst omdat het wederoptreden van de Grote Drie, wereldkampioen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock, in het veld nog niet voor meteen is. De kans is groot dat het opnieuw een tweestrijd wordt tussen Sweeck en Vanthourenhout die sinds het seizoen 2009-2010 onafgebroken tegen elkaar rijden en intussen al 352 duels uitvochten in de modder.
Nys is back!
Krijgen we tien jaar na Sven Nys opnieuw een Nys op het podium van de Wereldbeker veldrijden? Na zijn sprintzege tegen Eli Iserbyt in Beringen heeft Thibau Nys alvast een eerste waarschuwingsschot gelost richting zijn concurrenten. De 20-jarige Nys pakte drie jaar na zijn debuut bij de eliterenners zijn eerste profzege en heeft nu ook officieel zijn plekje te pakken bij de grote jongens.
Precies een jaar geleden eindigde Nys junior in de wereldbekermanche in Waterloo knap vijfde op ruim anderhalve minuut van de winnaar Iserbyt. Maar vorige week bewees Nys dat hij de kloof met de top gedicht heeft. Winnen in Waterloo, in de achtertuin van de hoofdsponsor van zijn ploeg Baloise Trek Lions, zou het seizoensbegin van Nys helemaal af maken. En wie weet kan hij zich samen met een Lars van der Haar en een Niels Vandeputte mengen in het gevecht om de top vijf.
Generatiewissel bij de vrouwen
Bye bye Ceylin Alvarado Del Carmen, Denise Betsema, Lucinda Brand, Annemarie Worst en Marianne Vos. Zonder kennisgeving werden de oudgedienden van het veldrijden vriendelijk verzocht om hun plaats aan de top af te staan aan een nieuwe horde veldrijdsters. Shirin van Anrooij, Fem van Empel en Puck Pieterse is hun naam. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze in allemaal in 2002 geboren zijn en dat ze ook grote ambities hebben op de weg, in het mountainbike of in het gravel. En dan zijn er nog Zoe Bäckstedt (19 jaar), Marie Schreiber (20 jaar) en de Canadese tweeling Isabella en Ava Holmgren (18 jaar) die de hiërarchie omver willen gooien.
Van Empel won in de vorige campagne zeven manches en pakte de eindzege in de wereldbeker hoewel ze twee keer forfait gaf. In de eindstand was het verschil met Pieterse amper vijf punten, maar in werkelijkheid was Van Empel veruit de beste van de twee. Aangezien Van Empel dit seizoen alles op de cross zet, mag de concurrentie zich opmaken voor een lang uitgerekte achtervolgingsrace. De demonstratie van Van Empel in Beringen, waar ze de tweede Alvarado Del Carmen ruim 1 minuut aansmeerde, is geen goed nieuws voor wie hoopte op een beklijvend steekspel tijdens het Wereldbeker veldrijden.
En België? Een tweede Sanne Cant zit er niet meteen aan te komen en dat impliceert dat België een bijrolletje zal spelen in de competitie. Indien Alicia Franck, Marion Norbert–Riberolle en Laura Verdonschot en Cant in de top vijf kunnen eindigen in een wereldbekermanche zal dat al een heus succes zijn. Vorig seizoen was de zesde plaats van Norbert-Riberolle in Hulst de beste prestatie van een Belgische veldrijdster in de wereldbeker.
De kalender van de wereldbeker
15/10 Waterloo (VS)
29/10 Maasmechelen
12/11 Dendermonde
19/11 Troyes (Frankrijk)
26/11 Dublin (Ierland)
03/12 Flamanville (Frankrijk)
10/12 Val di Sole (Italië)
17/12 Namen
23/12 Antwerpen
26/12 Gavere
30/12 Hulst (Nederland)
07/01 Zonhoven
21/01 Benidorm (Spanje)
28/01 Hoogerheide (Nederland)