Vrijdag in Kopenhagen wordt met de Tour de France het startschot gegeven van een hete sportzomer waarin Wimbledon, het EK voor vrouwen, het WK atletiek, het EK wielrennen, de Vuelta, EK basketbal bij de mannen, het WK wielrennen, het WK basketbal voor vrouwen en het WK volleybal voor vrouwen de publiekstrekkers zullen zijn. Het parcours van de 109e Tour werd op een dusdanige manier in elkaar gemonteerd dat het hele peloton aan zijn trekken zal komen. Maar de kans is groot dat Tadej Pogačar, winnaar van de twee vorige edities, al heel vroeg de spanning uit de competitie haalt. Kan Pogačar net als in 2020 en 2021 de dubbel gele trui/bolletjestrui winnen? En welke Belgische renner zal met een grote onderscheiding de Tour verlaten? Afspraak op Bingoal om te wedden op de Tour de France en geniet ook van alle andere wielrennen weddenschappen.
Het parcours
Naar goede gewoonte trekt de Tour de France zich op gang buiten Frankrijk. Sinds 2000 vond de Grand Départ zelfs 11 keer in het buitenland plaats, maar Denemarken verwelkomt straks voor het eerst in de geschiedenis de eerste rit van de Tour. Met passages in Denemarken, België en Zwitserland maakt de Tour dit jaar zelfs drie uitstapjes buiten de eigen landsgrenzen. In totaal zullen de 184 renners – of wat er van overblijft – 3331 km afleggen met zes bergritten, zeven geaccidenteerde ritten, zes vlakke ritten, twee tijdritten en vijf aankomsten bergop.
De eerste etappe, een stadstijdrit van 13,2 km door de straten van de Deense hoofdstad, is een weggevertje voor specialist Filippo Ganna maar de favorieten voor de gele trui zullen ook meteen op de afspraak moeten zijn. Na drie dagen fietsen door Denemarken volgt week 1, waarin een venijnige kasseirit, de 220 km lange rit van Binche naar Longwy en twee bergetappes wellicht bepalend zullen zijn voor de rest van de Tour. Week 2 is op maat gemaakt van kuitenbijters aangezien er op woensdag (13 juli) en donderdag (14 juli) twee loodzware bergetappes op het programma staan met uitschieters als de Galibier, het dak van de Tour die twee keer beklommen moet worden, Alpe d’Huez, Col du Granon en de Croix de Fer. Op het einde van de week zullen de sprintersploegen eindelijk hun spurtbommen naar voren kunnen jagen tijdens de rit van Rodez naar Carcassonne. Mocht de beslissing over de gele trui tegen dan nog niet gevallen zijn, kunnen de concurrenten van topfavoriet Pogačar een laatste offensief plannen in de Pyreneeën, waarna de sprinters en tijdritspecialisten de laatste drie competitiedagen voor hun rekening mogen nemen.
Pogačar vs de rest
Primož Roglič, Jonas Vingegaard, Adam Yates, Daniel Martínez, Aleksandr Vlasov,… Dat zijn de mannen die Pogačar, de hoofdact van het grootste wielerfestival ter wereld, van een derde opeenvolgende overwinning in de Tour moeten houden. In de praktijk zullen ze in specifieke ritten de krachten moeten bundelen om Pogačar en UAE Team Emirates in verlegenheid te kunnen brengen. Bij winst zou Pogačar in een select groepje terechtkomen van renners die de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar minstens drie keer na elkaar wonnen. Jacques Anquetil (1961, 1962, 1963, 1964), Eddy Merckx (1969, 1970, 1971, 1972), Miguel Indurain (1991, 1992, 1993, 1994, 1995) en Christopher Froome (2015, 2016, 2017) deden het de Sloveen al voor.
Om Pogačar af te stoppen besliste Jumbo-Visma om zowel Roglič als Vingegaard als kopmannen uit te spelen. Bij INEOS Grenadiers haalden ze net als de voorbije jaren het grote geschut boven. Met Yates, Martinez en Geraint Thomas, geflankeerd door Tom Pidcock, Dylan van Baarle en Ganna, heeft het Britse topteam drie renners die op het podium mogen mikken. Benieuwd of al die vedetten bereid zijn om op een harmonieuze manier samen te werken.
De grote afwezigen
De Tour zal het dit jaar moeten doen zonder klassementsrijders Richard Carapaz (ander programma), Alejandro Valverde (ander programma), Egan Bernal (geblesseerd) en Miguel Angel Lopez (geblesseerd), terwijl veteraan Vincenzo Nibali zijn benen wil sparen voor de Vuelta en de Italiaanse revelatie Sonny Colbrelli nog herstelt van een hartfalen dat hem in maart velde. Maar de meest opvallende afwezigen zijn zonder twijfel Julian Alaphilippe en Mark Cavendish die samen 40 etappes won in de Tour. Quick Step-Alpha Vinyl nam Alaphilippe niet op omdat hij niet fit genoeg bevonden werd na zijn zware val in Luik-Bastenaken-Luik. Cavendish werd dan weer aan de kant geschoven omdat de Belgische renstal voluit de kaart van Fabio Jakobsen wil trekken. Voor de Brit is de niet-selectie een serieuze domper want hij mikte op een 35e ritzege in de Tour die van hem de absolute recordhouder zou maken voor Merckx. Toch is de keuze voor debutant Jakobsen niet bij de haren getrokken. De 25-jarige Nederlander is in bloedvorm en pakte dit seizoen al tien zeges, waaronder ritten in de Ronde van de Algarve, de Ronde van Valencia, Parijs-Nice en de Ronde van Hongarije.
De alleskunner Van Aert
Door een knieblessure moest Wout van Aert noodgedwongen forfait geven voor het BK wielrennen van afgelopen weekend. Maar niemand twijfelt eraan dat Van Aert vanaf dag één op de afspraak zal zijn om zijn rechtstreekse concurrent Ganna van het geel te houden in de tijdrit door de straten van Kopenhagen. In de voorlaatste etappe, een tijdrit van maar liefst 40,7 km, volgt er een tweede krachtmeting met de Zwitserse hardrijder. Tussendoor zal Van Aert zijn kopmannen Roglič en Vingegaard moeten bijstaan en wellicht zal hij zijn eigen kans mogen gaan in de kasseirit (etappe 5), de rit van Dole naar Lausanne (etappe 8) en de rit van Saint-Étienne naar Mende (etappe 14). Van Aert won tot dusver vijf etappes verspreid over zijn drie deelnames en met minder dan een etappezege mag hij dit jaar zeker niet tevreden zijn.
De Belgische nieuwkomers
Geen Greg Van Avermaet aan de start van de Tour bij AG2R Citroën en enkele dagen geleden werd Quinten Hermans in laatste instantie gepasseerd door zijn ploeg Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux. Dat betekent dat er 19 Belgen, twee minder dan vorig jaar, vrijdag op het appel zullen verschijnen in Kopenhagen. Florian Vermeersch (Lotto Soudal), Kobe Goosens (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma), Edward Planckaert (Alpecin-Fenix), Oliver Naesen (AG2R Citroën), Stan Dewulf (AG2R Citroën) en Amaury Capiot (Team Arkéa Samsic) debuteren in de Tour en zullen allemaal in dienst rijden van een kopman die ambities heeft wat betreft het puntenklassement of het bergklassement. Philippe Gilbert is toe aan zijn laatste Tour van zijn carrière en hij zal nog één keer willen knallen. Op 2 juli 2011, bijna dag op dag elf jaar geleden, won Gilbert in Mont des Alouettes Les Herbiers zijn eerste en enige etappe in de Tour. De kans is bijzonder klein, maar wie weet kan hij een tweede etappezege aan zijn palmares toevoegen.
Het programma van de Tour
01/7 Kopenhagen – Kopenhagen (tijdrit)
02/7 Roskilde – Nyborg (vlak)
03/7 Vejle – Sønderborg (vlak)
04/7 rustdag
05/7 Duinkerke – Calais (heuvels)
06/7 Rijsel – Arenberg (kasseien)
07/7 Binche – Longwy (heuvels)
08/7 Tomblaine – La Planche des Belles Filles (bergen)
09/7 Dôle – Lausanne (heuvels)
10/7 Aigle – Châtel (bergen)
11/7 rustdag
12/7 Morzine – Megève (heuvels)
13/7 Albertville – Col du Granon (bergen)
14/7 Briançon – Alpe d’Huez (bergen)
15/7 Bourg d’Oisans – Saint-Étienne (heuvels)
16/7 Saint-Étienne – Mende (heuvels)
17/7 Rodez – Carcassonne (vlak)
18/7 rustdag
19/7 Carcassonne – Foix (heuvels)
20/7 Saint-Gaudens – Peyragudes (bergen)
21/7 Lourdes – Hautacam (bergen)
22/7 Castelnau-Magnoac – Cahors (vlak)
23/7 Lacapelle-Marival – Rocamadour (tijdrit)
24/7 Nanterre – Parijs (vlak)