Gaststad Boedapest geeft vandaag om 15 uur het startschot van de 105e editie van de Giro d’Italia. Zoals bekend ontbreken mannen als Tadej Pogačar, Primož Roglič en Remco Evenepoel op het appel. De Giro moet het zelfs doen zonder zijn titelverdediger Egan Bernal. Het speerpunt van INEOS Grenadiers herstelt nog van de averij die hij in januari opliep tijden een zware valpartij. Maar het dozijn kandidaturen van potentiële winnaars die de voorbije weken binnendruppelden en de aanwezigheid van showman Mathieu van der Poel zullen wellicht veel goedmaken. Afspraak op Bingoal om te wedden op de Giro en geniet ook van alle andere wielrennen weddenschappen.
Hoe ziet het parcours eruit?
De Ronde van Frankrijk (1 – 24 juli) begint in Kopenhagen, de Vuelta (19 augustus – 9 september) start in Utrecht en de Grande Partenza vangt dus aan in Boedapest. Voor de 14e keer in de geschiedenis wordt de eerste etappe van de Giro buiten Italië verreden. In 2018 werd de karavaan zelfs losgelaten in… Jeruzalem. Maar wat voor lekkers krijgen de renners dit jaar voorgeschoteld? Een parcours van 3.445 km met 50.580 hoogtemeters, zes bergritten, twee individuele tijdritten van 9,2 km en 17,1 km, vier dagen sightseeing in Hongarije, twee koersdagen in Sicilië en zelfs een ommetje door Slovenië tijdens de 19e etappe van Marano Lagunare naar Santuario di Castelmonte.
Twee ritten springen eruit en kunnen een keerpunt vormen tijdens Giro. Op 21 mei wordt een soort criterium verreden in en rond Turijn en er is uiteraard de koninginnenrit op de voorlaatste koersdag waarbij de renners achtereenvolgens de Passo San Pellegrino (1918 m), de Passo Pordoi (2239 m) en de Passo Fedaia (2057 m) moeten bedwingen.
Bij de Belgische renners staat donderdag 19 mei al met stipt aangeduid in hun agenda. Op die dag zal de karavaan over de Passo del Bocco rijden waar Wouter Weylandt in 2011 verongelukte tijdens de 3e etappe van Santarcangelo di Romagna naar Reggio Emilia.
Wie zit er in de bus met outsiders?
De Giro staat al jaren bekend als de meest onvoorspelbare rittenkoers van de drie grote rondes en door het afhaken van de tenoren Pogačar, Roglič en Bernal zullen we sowieso een competitie krijgen met een spervuur aan onverwachte aanvallen. Bij gebrek aan een topfavoriet is de bus met outsiders als volgt samengesteld: Richard Carapaz, Simon Yates, João Almeida, Miguel Ángel López, Mikel Landa, Romain Bardet, Tom Dumoulin, Hugh Carthy, Giulio Ciccone, Wilco Kelderman, Emanuel Buchmann en ouwe rakker Alejandro Valverde. Als er toch één favoriet naar voren geschoven moet worden, dan is dat de olympische kampioen Carapaz. De Ecuadoriaan erfde het kopmanschap bij INEOS Grenadiers van zijn geblesseerde ploegmaat Bernal en hij zal tijdens het klimwerk de voldoende bescherming krijgen van Richie Porte en Pavel Sivakov.
Wie moet u nog in het oog houden?
De teams die een topsprinter aan de start brengen van de Giro krijgen dit jaar zeven tot tien kansen om een massasprint te organiseren. Mark Cavendish, die dit jaar Milano – Torino won en een sprintzege pakte in de Ronde van Oman en in de UAE Tour, gaat met Quick-Step Alpha Vinyl op zoek naar zijn 16e overwinning in de Giro. De laatste keer dat de 36-jarige Brit deelnam aan Italiës grootste wielerevenement dateert al van 2013 en hij zal willen bewijzen dat hij nog meekan met de jonge garde. De mannen die Cavendish echt pijn kunnen doen zijn Caleb Ewan, Arnaud Démare, Fernando Gaviria, Giacomo Nizzolo en Phil Bauhaus. En heel misschien zit er zelfs iets in voor de Afrikaanse wielersensatie Biniam Girmay. De winnaar van Gent-Wevelgem kan de eerste Eritreeër wordt die een rit wint in een grote ronde !
Verlies ook Van der Poel niet uit het oog. Hij debuteert in de Giro en aast tijdens de eerste dagen op Hongaars grondgebied op de groene trui. En de Nederlander liet ook weten dat hij er alles aan zal doen om de ronde uit te rijden.
Wat zijn de Belgen van plan?
Lawrence Naesen (AG2R Citroën), Senne Leysen en Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Aimé De Gendt, Loïc Vliegen (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Jenthe Biermans (Israel-Premier Tech), Harm Vanhoucke, Sylvain Moniquet en Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Bert Van Lerberghe, Pieter Serry en Mauri Vansevenant (Quick-Step Alpha Vinyl), Edward Theuns en Otto Vergaerde (Trek-Segafredo) zijn de veertien Belgen die vrijdag aan de start staan in Boedapest.
Maar wat kunnen de Belgen echt uitrichten in de Giro? Op Theuns en Thomas De Gendt na, die tien jaar geleden derde eindigde in de Giro, zullen onze landgenoten wellicht een bijrolletje spelen. De Gendt zal in eerste instantie zijn kopman Ewan aan een sprintzege moeten helpen, maar het is niet uitgesloten dat hij in een of andere overgangetappe als aanvaller mag fungeren. Al is het wel zo dat De Gendt sinds zijn zege in de 7e etappe van de Vuelta op 28 maart 2021 achter zijn beste vorm aanholt. Sindsdien geraakte hij immers niet verder dan een 30e plaats in de Ronde van Noorwegen (3e etappe) in 2021 en een 30e plaats in Parijs-Nice (7e etappe) in maart van dit jaar. Maar met De Gendt weet je natuurlijk nooit.
Vanhoucke en Vansevenant hebben de voorbije twee jaar getoond dat ze hun mannetje staan in een rittenkoers en indien alles meezit kunnen ze wellicht op een ereplaats mikken in een bergetappe. Theuns en Vergaerde, het duo van Trek-Segafredo, debuteren in Italië en zullen de Nederlander Bauke Mollema moeten bijstaan die na zijn etappezeges in de Ronde van Frankrijk (2017 en 2021) en in de Vuelta (2013) op zoek gaat naar een eerste overwinning in de Giro.
Het programma van de Giro
06/05 Boedapest – Visegrád (vlak)
07/05 Boedapest – Boedapest (individuele tijdrit)
08/05 Kaposvár – Balatonfüred (vlak)
09/05 rustdag
10/5 Avola – Etna (bergen)
11/05 Catania – Messina (vlak)
12/05 Palmi – Scalea (vlak)
13/05 Diamante – Potenza (heuvels)
14/05 Napels – Napels (heuvels)
15/05 Isernia – Blockhaus (bergen)
16/05 rustdag
17/05 Pescara – Jesi (heuvels)
18/05 Santarcangelo di Romagna – Reggio Emilia (vlak)
19/05 Parma – Genua (heuvels)
20/05 Sanremo – Cuneo (vlak)
21/05 Santena – Turijn (heuvels)
22/05 Rivarolo Canavese – Cogne (bergen)
23/05 rustdag
24/05 Salò – Aprica (bergen)
25/05 Ponte di Legno – Lavarone (bergen)
26/05 Borgo Valsugana – Treviso (vlak)
27/05 Marano Lagunare – Santuario di Castelmonte (heuvels)
28/05 Belluno – Passo di Fedaia (bergen)
29/05 Verona – Verona (individuele tijdrit)