Het WK wielrennen is al enkele dagen in het land en zondag zullen we een eerste hoogtepunt krijgen tijdens de tijdrit van Knokke-Heist naar Brugge. Bij afwezigheid van Primož Roglič, Tom Dumoulin en Rohan Dennis, de drie medaillewinnaars op de Olympische Spelen van Tokio zijn Wout Van Aert, Filippo Ganna en Stefan Küng de drie belangrijkste gegadigden om de gouden plak te winnen. Het is wellicht geen toeval dat Küng, Ganna en Van Aert respectievelijk vierde, vijfde en zesde eindigden op de Spelen. Mannen als Remco Evenepoel en Stefan Bissegger houden zich klaar mocht een van de favorieten het laten afweten.
Pakt Ganna zijn tweede WK-titel op rij in het tijdrijden? Of kroont een Belg zich voor het eerst in de geschiedenis tot wereldkampioen? Afspraak op Bingoal om te wedden op het WK tijdrijden en geniet van alle andere wielrennen sportweddenschappen!
Het parcours
Een eindeloos biljartvlakke omloop van 43,3 km waar amper 78 hoogtemeters overwonnen moeten worden. En een parcours dat twaalf kilometer langer is in vergelijking met het parcours in en rond het autocircuit van Imola waar Ganna vorig jaar wereldkampioen werd. Zo kan je het best het tracé van Knokke-Heist naar Brugge in een notendop omschrijven.
De start aan het Noordzeestrand is idyllisch en gedurende anderhalve kilometer zullen de tijdritspecialisten nog kunnen nagenieten van een betoverend panorama met het strand als natuurlijk decor. Daarna zullen de renners geconfronteerd worden met kaarsrechte stroken langs kanalen en vaarten, waar ze een ongelijke strijd moeten leveren tegen de wind. De verveling tegengaan en de pijn verbijten, is dus de boodschap. Het kleine kasseistrookje in Damme na 35 kilometer fietsen, zal haast aanvoelen als een verademing.
De Belgische kanonnen
Victor Campenaerts (2018), Evenepoel (2019) en Van Aert (2020) misten de voorbije drie jaar de kans om België voor het eerst in de geschiedenis een gouden medaille te schenken in het WK tijdrijden. Met minder dan een medaille mag België ook deze keer niet tevreden zijn. En voor het goud wordt er vooral gekeken naar Van Aert, die in de Ronde van Groot-Brittannië vier ritten én het eindklassement won en bewees in de vorm van zijn leven te zitten. Van Aert won dit seizoen een tijdrit in Tirreno-Adriatico en één in de Ronde van Frankrijk, maar het is wel zo dat hij tijdens zijn voorbereiding op het WK vooral gefocust heeft op de wegrit. Bovendien komt de renner van Jumbo-Visma veel beter tot zijn recht op een lastiger parcours.
In theorie is het parcours op het lijf geschreven van Evenepoel. De twintiger verkiest langere inspanningen dan korte en explosieve tijdritten. Evenepoel heeft uiteraard niet de kracht van hardrijders als Ganna en Küng, maar met zijn aerodynamische tijdrithouding kan hij tientallen seconden winnen op het asfalt van de West-Vlaamse polders. De tienduizenden Belgische fans die rond het parcours staan, zullen Evenpoel wellicht ook vleugels geven en daar schuilt wellicht het grootste gevaar. Evenepoel moet zich aan zijn eigen ritschema houden en zich niet laten verleiden tot hardrijden door het enthousiasme van het publiek.
Buitenlands gevaar
Ganna of Küng? Küng of Ganna? Zonder ongelukken wordt een van die twee zondag wereldkampioen. Sinds augustus 2017 reden de twee specialisten zestien keer tegen elkaar in een tijdrit en in de onderlinge duels staat het 8-8. Van een ding mogen we alvast vuitgaan: wie Ganna klopt, wint het WK. De Italiaanse beer van 1,93 meter en ruim 80 kilogram start als topfavoriet en kan na Michael Rogers (2003, 2004, 2005), Fabian Cancellara (2006, 2007), Tony Martin (2011, 2012, 2013) en Rohan Dennis (2018, 2019) de vijfde renner worden die twee keer na elkaar het WK tijdrijden wint. Ganna is wel nog op zoek naar naar zijn topvorm. Hij won dit jaar weliswaar enkele tijdritten in de Étoile de Bessèges, de UAE Tour en in de Giro, maar het liep telkens mis wanneer het echt om de knikkers ging. Zowel op het Italiaans kampioenschap tijdrijden (vierde), op de Olympische Spelen (vijfde) en op het EK tijdrijden in Trente (tweede) werd Ganna op zijn waarde geklopt.
Op het vorige WK moest Küng zich tevredenstellen met brons en ging het goud naar Ganna. Maar twee weken geleden won de Zwitser het EK tijdrijden in Trente door Ganna met zeven seconden voorsprong te kloppen. Küng grossierde de voorbije jaren in ereplaatsen in de belangrijkste tijdritten en door de EK-titel te pakken viel een zware last van zijn schouders. In aanloop naar het WK liet hij wel verstaan dat hij zijn EK-trui meteen zou inruilen voor de regenboogtrui. Kasper Asgreen, Edoardo Affini en Bissegger mogen in het beste geval mikken op een podiumplaats.