Drie dagen voor de wegrit bijten de hardrijders de spits af in het Italiaanse Trente voor het EK tijdrijden. Het EK is niets minder dan een voorproefje op het WK dat eind deze maand in België gereden wordt, maar de renners willen hoe dan ook met een goed gevoel de maand september induiken.
Het EK tijdrijden werd pas in 2016 aan het programma toegevoegd en België won drie van de vijf edities. Victor Campenaerts pakte goud in 2017 en 2018 en in 2020 kroonde Remco Evenepoel zich tot Europees kampioen. Benieuwd of Evenepoel donderdag op gelijke hoogte kan komen van Campenaerts.
Afspraak op Bingoal om te wedden op het EK tijdrijden in Trente en geniet van alle andere wielrennen sportweddenschappen!
Het parcours
Het EK in Trente had normaal gezien vorig jaar moeten plaatsvinden, maar omdat heel Noord-Italië zwaar gebukt ging onder het coronavirus werd het event naar dit jaar verplaatst. Met zijn 22,4 kilometers, 172 hoogtemeters, een U-bocht halverwege het tracé en een aantal vervelende kronkels in de laatste kilometer oogt het parcours niet zo lastig als twaalf maanden geleden in Plouay. In principe is het dus genieten geblazen voor de hardrijders en de tijdritspecialisten van het peloton.
Leve de Küng
Stefan Küng is geboren en getogen in Wil, het stadje waar ook Alex Zülle opgegroeid is. Maar het grote voorbeeld van Küng is niet toevallig Fabian Cancellara, die net als hij een tijdritspecialist is. De kans dat de Zwitser zichzelf straks opvolgt, is niet onbestaande. Hij won dit jaar twee tijdritten, kroonde zich tot Zwitser kampioen tijdrijden en kwam veertig honderdsten van een seconde tekort om de bronzen medaille te winnen in de olympische tijdrit.
De grootste bedreiging voor Küng zal van Tadej Pogačar en thuisrijders Filippo Ganna en Edoardo Affini komen. Stefan Bisseger, Rémi Cavagna en João Almeida zijn de outsiders.
Wat met Evenepoel?
Twee jaar geleden pakte de toen 19-jarige Evenepoel heel Europa in door het EK tijdrijden in Alkmaar te winnen. De renner van Deceuninck-Quick Step knalde toen naar de overwinning met een toptijd van 24 minuten 55 seconden en 19 honderdste seconden op het biljart vlakke parcours van 22,4 km. Evenepoel haalde toen een gemiddelde van 54 km/u en was de enige deelnemer die onder de 25 minuten dook. Het toeval wil dat het parcours in en rond Trente over dezelfde afstand wordt verreden als in Alkmaar…
Door een blessure kon Evenepoel vorig jaar zijn titel niet verdedigen in Plouay, maar nu is hij back in business. Alhoewel. Evenepoel zoekt nog naar zijn beste vorm. Hij won de Ronde van België, de Ronde van Denemarken, de Druivenkoers, de Brussels Cycling Classic, maar in de belangrijkste tijdritten tot dusver (BK en de Olympische Spelen) moest hij zich telkens tevredenstellen met een ereplaats. Na zijn opgave in de Benelux Tour is het niet denkbeeldig dat hij donderdag gehavend aan de start komt in de tijdritwedstrijd.
Rune Herregodts, de tweede Belg in de wedstrijd moet vooral ervaring opdoen in Italië. De neoprof van Sport Vlaanderen-Baloise deed het dit seizoen alvast niet onaardig met een vierde plaats in de tijdrit van de Ronde van België en een zeventiende plek in Lelystad in de Benelux Tour.
Neemt Van Dijk weerwraak?
Wie is in staat om Ellen van Dijk een hak te zetten? Na haar vier zeges op rij in 2016, 2017, 2018, 2019 en haar tweede plaats van vorig jaar is ze ontegensprekelijk de te kloppen vrouw in het tijdrijden. Van Dijk heeft iets te bewijzen nadat ze door de Nederlandse bondscoach gepasseerd werd voor de Spelen in Tokio en ze zal in Trente voornamelijk moeten afrekenen met Vittoria Bussi en Emma Norsgaard.
België wordt vertegenwoordigd door Ann-Sophie Duyck, die in 2017 EK-zilver won, en Sara Van De Vel. Duyck, een leeftijdsgenoot van Van Dijk, krijgt de moeilijke opdracht om Nederland een medaille afhandig te maken.