Vergeet alles wat je de voorbije maanden gehoord of gezien hebt op vlak van wielrennen. Komende zaterdag start namelijk de Ronde van Frankrijk en dan worden de tellers bij wijze van spreken weer op nul gezet. Wie gefaald heeft in het voorjaar kan alles goedmaken in de Tour. In Italië en Spanje zullen ze het wellicht niet graag horen, maar de Ronde van Frankrijk is de enige ronde waar de beste klassementsrijders, de beste sprinters en de grootste klassieke renners samen op het appel verschijnen.
Maken titelverdediger Jonas Vingegaard de Sloveen Tadej Pogačar, winnaar in 2020 en 2021, hun favorietenrol waar. En kunnen de Belgen hun zes etappezeges van vorig seizoen evenaren? Afspraak op Bingoal om te wedden op de Ronde van Frankrijk en geniet van alle andere wielrennen weddenschappen.
Het parcours
De « Tour ». « La Grande Boucle ». Veel renners vallen in katzwijm bij het horen van die namen. Maar tussen de startplaats Bilbao en Parijs zullen diezelfde renners de mensen die het parcours hebben uitgetekend met plezier vervloeken. De 110e editie van de Tour kronkelt dit jaar over 3 410,5 km asfalt, grofweg 60 km meer dan in 2022, en er moeten in totaal 55 460 m hoogtemeters overwonnen worden. Een ding valt op: het karavaan zal in deze editie alle Franse bergketens – Alpen, Pyreneeën, Jura, Centraal Massief en Vogezen – bestijgen. Met 30 beklimmingen van tweede categorie of hoger, waaronder de Puy de Dôme, de col de Soudet, de col du Tourmalet, de Grand Colombier, de col de Joux Plane, de col de la Loze en de Ballon d’Alsace, wordt het afzien voor de sprinters en de kolossen van het peloton. De op twee na grootste sportmanifestatie ter wereld na de Olympische Spelen en het WK voetbal wordt dus één langgerekt spektakelstuk.
De topfavorieten
Geraint Thomas, Christopher Froome, Arnaud Démare, Sam Bennett, Remco Evenepoel, Primož Roglič, Arnaud De Lie en Filippo Ganna. Dat zijn in willekeurige volgorde de toprenners die zaterdag niet komen opdagen in het Baskenland. De meesten werden om sportieve redenen gepasseerd, terwijl anderen de Tour niet in hun programma konden opnemen. Maar de afwezigheid van al deze renners zal de pret niet drukken want het sterrengehalte van de Tour ligt bijzonder hoog.
Voor het geel wordt het nek-aan-nekrace tussen Vingegaard en Pogačar, die bij UAE Emirates omringd zal worden door mannen als Adam Yates, Marc Soler, Matteo Trentin en Mikkel Bjerg. Voor de laatste podiumplaats komen vooral Jai Hindley, Enric Mas, Ben O’Connor, Mattias Jensen en David Gaudu in aanmerking. Het gevecht om het groen wordt een regelrechte Derby der Lage Landen tussen de Belgen Wout van Aert/Jasper Philipsen en de Nederlanders Fabio Jakobsen/Dylan Groenewegen. En de bergtrui? Die verdwijnt straks opnieuw in de achterzak van Vingegaard en Pogačar. Of zijn deze twee kemphanen bereid om een troostprijs achter te laten aan de Franse kleppers Thibaut Pinot, David Gaudu en Romain Bardet?
De deelnemende ploegen
Tweeëntwintig ploegen uit veertien verschillende landen komen zaterdag aan de start van ‘s werelds belangrijkste wielerwedstrijd. Het deelnemersveld is een combinatie van de achttien ploegen van de UCI WorldTour, de top twee uit de UCI ProSeries en twee teams, Uno-X en Israel-Premier Tech, die een wildcard kregen van de organisatie. Vooral de uitnodiging van Israel-Premier Tech is gewettigd want met Simon Clarke, Hugo Houle en Dylan Teuns hebben de Israëliërs drie renners in de rangen die de voorbije vier jaar in totaal vier etappes wonnen in de Tour.
Het zal niemand verbazen dat Frankrijk het beste vertegenwoordigd is met vijf ploegen (AG2R Citroën Team, Arkéa-Samsic, Cofidis, Groupama-FDJ, TotalEnergies), gevolgd door België met vier teams (Alpecin-Deceuninck, Intermarché-Circus-Wanty, Soudal Quick-Step). De VS (EF Education-EasyPost, Lidl-Trek) en Nederland (Jumbo-Visma, Team DSM-Firmenich) mogen twee renstallen in de strijd gooien.
De kalender van de Tour
01/07 Bilbao – Bilbao (heuvels)
02/07 Vitoria-Gasteiz – San Sebastián (heuvels)
03/07 Amorebieta-Etxano – Bayonne (vlak)
04/07 Dax – Nogaro (vlak)
05/07 Pau – Laruns (bergen)
06/07 Tarbes – Cauterets (bergen)
07/07 Mont-de-Marsan – Bordeaux (vlak)
08/07 Libourne – Limoges (heuvels)
09/07 Saint-Léonard-de-Noblat – Puy de Dôme (bergen)
10/07 Rustdag
11/07 Saint-Ours-les-Roches – Issoire (heuvels)
12/07 Clermont-Ferrand – Moulins (vlak)
13/07 Roanne – Belleville-en-Beaujolais (heuvels)
14/07 Châtillon-sur-Chalaronne – Grand Colombier (bergen)
15/07 Annemasse – Morzine (bergen)
16/07 Les Gets – Saint-Gervais Mont-Blanc (bergen)
17/07 Rustdag
18/07 Passy – Combloux (individuele tijdrit)
19/07 Saint-Gervais Mont-Blanc – Courchevel (bergen)
20/07 Moûtiers – Bourg-en-Bresse (vlak)
21/07 Moirans-en-Montagne – Poligny (heuvels)
22/07 Belfort – Le Markstein (bergen)
23/07 Saint-Quentin-en-Yvelines – Parijs (vlak)