Na een paar adembenemende duels in de achtste finales, waarin enkele topfavorieten sneuvelden, begint het EK nu pas voor sommige landen. Twee zaken vallen op: de drie tenoren uit de groep des doods, Frankrijk, Duitsland en Portugal liggen er allemaal uit en met Oekraïne, Zwitserland en Tsjechië haalden er maar liefst drie ploegen die derde eindigden de kwartfinales van het toernooi. Een format met 24 teams waarbij de derdes doorgaan is dan toch niet verkeerd.
Italië maakte vrijdag indruk tegen de Rode Duivels en neemt het volgende week op tegen Spanje voor een plaats in de finale. In de andere tabelhelft zit schaduwfavoriet Engeland in een strijd verwikkeld tegen een aantal Europese middenmoters waarvan het toernooi nu al geslaagd is.
In de aanloop naar het EK gaf onze huisanalist Vince Montesano al enkele scherpe analyses weg en gaf hij blijk van spitante waarnemingen. Van de acht kwartfinalisten had Montesano er zeven juist en deze keer neemt hij de kwartfinales onder de loep. Slagen de Rode Duivels erin om het stugge Italië naar huis te sturen. En zet Engeland zijn opmars voort? Afspraak op Bingoal om te wedden op het EK 2020 en geniet van alle andere voetbal sportweddenschappen!
Tsjechië – Denemarken (zaterdag 3 juli om 18 uur)
Denemarken hing helemaal in de touwen na het dramatische voorval met Christian Eriksen tegen Finland en de tweede nederlaag op het EK tegen België. Maar dankzij twee eclatante zeges tegen Rusland (4-1) en Wales (4-0) kan Denemarken zomaar de deur openbreken naar de finale van een razend spannend Europees kampioenschap. Om zijn missie tot een goed einde te brengen, moet bondscoach Kasper Hjulmand zaterdag kiezen tussen Kasper Dolberg, die twee keer de trekker overhaalde tegen Rusland, of de meer ervaren Yussuf Poulsen. In een recent interview liet Hjulmand alvast verstaan dat Tsjechië een belachelijk goed elftal heeft en dat hij liever Nederland had getroffen. Blufpoker van de bovenste plank? Of is het een manier om zijn manschappen op scherp te zetten voor het meest historische duel sinds EK-finale van 1992? Wellicht is het een combinatie van beide.
Denemarken is de enige kwartfinalist die in elke wedstrijd tot dusver minstens zes keer het kader vond, maar Hjulmand zal beseffen dat er bijna geen doorkomen aan is bij de Tsjechen. Dat Nederland in zijn achtste finale tegen Tsjechië voor het eerst sinds 1980 niet één schot tussen de palen kreeg op de eindronde van een EK zegt genoeg. Aan de overkant zullen de Denen zeker geen ruimte mogen geven aan Patrik Schick, die al vier keer scoorde en Cristiano Ronaldo in het vizier heeft. Met een doelpunt erbij zou Schick het record van Milan Baroš evenaren die vijf keer scoorde op het EK van 2004 en uiteindelijk ook topschutter werd van het toernooi. Het toeval wil dat Denemarken en Tsjechië op dat EK elkaars pad ook kruisten in het stadium van de kwartfinales. De Tsjechen haalden het toen met 3-0 dankzij doelpunten van Jan Köller en een tweeklapper van Baroš.
Het oordeel van Vince: Denemarken gaat door!
‘Tsjechië is een meer dan degelijk team, maar tegen Denemarken zullen ze niet de ruimte krijgen om de openingen te vinden zoals tegen Nederland. De creatieve spelers zitten bij Denemarken en die ploeg is ook gewoon leuk om naar te kijken. Je mag ook niet vergeten dat de Denen veel kracht hebben geput uit heel dat voorval met Eriksen en dat ze er als team sterker uitgekomen zijn. De bondscoach heeft ook de luxe om te moeten kiezen tussen Dolberg en Poulsen die allebei twee keer gescoord hebben.’
Oekraïne – Engeland (zaterdag 3 juli 21 uur)
Vijfenvijftig jaar nadat het in eigen land het WK won tegen Duitsland, dankzij de befaamde Wembley Goal van Geoff Hurst, maakt Engeland een grote kans om opnieuw een finale te spelen op een groot tornooi. The Three Lions profiteerdende voorbije drie weken weliswaarvan het thuisvoordeel en een gunstige loting, maar ze wierpen zich ook op tot favoriet dankzij een bijna foutloos parcours in de groepsfase en in de achtste finales. Met nog drie speelrondes te gaan, is Engeland zelfs de enige ploeg die nog geen doelpunt moest slikken op dit EK. Vooraf waren er nochtans twijfels over Jordan Pickford,die voorafgaand aan het toernooi zijn basisstek moest afgeven door een blessure, maar intussen heeft de doelman van Everton het ongelijk van veel waarnemers bewezen. Terwijl de doelmannen van toplanden als Frankrijk, Duitsland en Spanje moeite hadden om de nul te houden, kwamen de clean sheets van Pickford op bestelling. Voeg daar het ijzersterke trio John Stones – Harry Maguire – Kyle Walker aan toe in combinatie met het gevaarlijke tandem Raheem Sterling – Harry Kane en dan weet je waarom Engeland zich stilaan opwerpt tot dé te kloppen ploeg op dit EK.
Bij Oekraïne hebben ze dus alle redenen om met knikkende knieën aan de aftrap te staan van hun eerste kwartfinales ooit op een EK. Er wordt gezegd dat de sterkte van een ploeg afgemeten wordt aan de zwakste schakel van het basiselftal. Bij Oekraïne wordt het niveau van de absolute toppers op een dusdanige manier naar beneden gehaald door enkele modale spelers, dat de kans op een nieuwe stunt schier onmogelijk is.
Het oordeel van Vince: Engeland gaat door!
‘Oekraïne en Engeland zijn twee teams die compact kunnen spelen, maar daar stopt de vergelijking. Ik vind Oekraïne een prima team, maar ze scoren moeilijk en ze hebben in hun wedstrijden vaak ondergelegen. Tegen Zwitserland en Nederland, ploegen die meer ruimte verspelen, had ik ze meer kans gegeven dan tegen Engeland. Want het Engeland van dit toernooi is fysiek bijzonder sterk en kan de nul houden wanneer het wil. Voorin kunnen Mason Mount, Raheem Sterling en Harry Kane elke verdediging aan de praat houden.’