Zondagmiddag zal het leven In Vlaanderen – en in mindere mate in de rest van België – even stilstaan. Iets voor 16 uur, wanneer de renners de laatste rechte lijn ingaan richting Oudenaarde, zullen er niet minder dan twee miljoen Belgen voor hun televisie gekluisterd zijn om de toekomstige winnaar van de 105e Ronde van Vlaanderen naar de overwinning te schreeuwen. Dit zijn de vijf zaken die u zeker moet weten over de Ronde.
Afspraak op Bingoal om te wedden op de Ronde van Vlaanderen en geniet ook van alle andere wielrennen weddenschappen!
Ongenaakbaar record
Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen en Fabian Cancellara hebben in verschillende tijdperken de hoogmis van het Vlaamse wielerseizoen gewonnen, maar ze hebben wel een ding met elkaar gemeen. Ze zijn met drie stuks recordhouder wat betreft het aantal zeges in de Ronde Van Vlaanderen. Magni slaagde er zelfs in om drie keer na elkaar te winnen in 1949, 1950 en 1951.
Door de globalisering van het wielrennen en het feit dat renners zo veelzijdig zijn geworden, is het bijna ondenkbaar dat iemand zijn palmares kan opsmukken met drie zeges in Vlaanderens Mooiste. Laat staan dat een renner het record ooit nog zou kunnen verbreken.
69 Belgische en 35 buitenlandse zeges
Tot in 1948 was de Ronde een exclusief Belgische aangelegenheid. De enige die het feestje kon verstoren, was Heiri Suter in 1923. De Zwitser won dat jaar zelfs de dubbel Ronde van Vlaanderen – Parijs-Roubaix en hij is met zijn landgenoot Cancellara de enige buitenlander die dat voor elkaar kreeg.
Van de 104 uitgaves van de Ronde werden er 69 gewonnen door een Belg en 35 keer ging een buitenlandse renner met de buit lopen. De voorsprong van de Belgen is de voorbije tien jaar wel serieus geslonken. Sinds 2011 kwamen er drie Belgische overwinningen bij dankzij Nick Nuyens (2011), Tom Boonen (2012) en Philippe Gilbert (2017), maar de andere jaren reed een buitenlanders als eerste over de finish. Wout Van Aert, Jasper Stuyven, Tim Wellens en Greg Van Avermaet weten dus wat hen te doen staat.
Topvrouwen
Sinds 2004 mogen de vrouwen hun eigen Ronde van Vlaanderen rijden. De eerste editie was een rollercoaster van 94 kilometer, maar intussen is de koers uitgegroeid tot een hindernissentocht van 159 kilometer door de Vlaamse Ardennen.
De eerste laureate was ene Zulfiya Zabirova, een in Oezbekistan geboren renster die voor Kazachstan uitkwam. Daarna namen de Nederlanders resoluut het commando over met zeven overwinningen in zeventien edities. Vorig jaar mochten de Nederlanders weer juichen toen Chantal van den Broek-Blaak als eerste over de streep reed. En de Belgen? Grace Verbeke won in 2010 de meest prestigieuze eendagskoers van België en sindsdien moeten we het doen met een tweede plaats voor Jolien D’Hoore en een derde stek voor Lotte Kopecky.
Plichtsbewuste recidivisten
Bij de meeste wielerliefhebbers zal de naam Imanol Erviti geen belletje doen rinkelen. De 37-jarige renner van Movistar neemt voor de 16e keer deel aan de Ronde van Vlaanderen en in het peloton dat zondag in Antwerpen van start gaat doet niemand beter. De Spanjaard zakte in 2005 voor het eerst af naar de Ronde en hij haalde ook twaalf keer de eindmeet. Zijn beste resultaat was een 7e plaats in 2016 toen Peter Sagan een solo van dertien kilometer in stijl afrondde. Erviti moest vorig jaar passen en gezien zijn gezegende leeftijd is hij dit weekend wellicht toe zijn laatste deelname in zijn carrière.
Bij de vrouwen is Van Den Broek-Blaak de kampioene wat betreft het aantal deelnames aan de Ronde. Ze vertrok dertien keer en reed de koers twaalf keer uit. Met haar negen deelnames scoort D’Hoore het beste bij de Belgen.
Wegpiraten
In 1913 werd het startschot van de allereerste editie van de Ronde gegeven aan de Rooigemlaan in Gent. De 37 protagonisten die zich hadden opgegeven voor het traject van 324 kilometers over hoofdzakelijk kasseien, werden toen begeleid door vijf volgwagens. Ruim een eeuw later zullen er 170 renners scheuren over de 250 kilometers met voor, naast en achter hen talloze motards en meer dan vijftig volgwagens van Flanders Classics bevolkt met officials, commissarissen, dokters en vips.