Vier maanden geleden werd met de Prix de Bretagne het startschot gegeven van de Prix d’Amérique Races bestaande uit zes kwalificatiewedstrijden en drie topwedstrijden. Zondag tijdens de Prix de Paris Marathon Race, beter bekend onder de verkorte naam Prix de Paris, volgt de apotheose van de Prix d’Amérique Races. De koers wordt een beetje beschouwd als een revanchewedstrijd voor de Prix d’Amérique en het is ook de laatste belangrijke afspraak van het drukke winterseizoen op de piste van Vincennes. Wie nog een keer alle grote kampioenen samen wil zien opdraven, en de opvolger van Bélina Josselyn als eerste over de eindmeet wil zien spurten, moet dit weekend dus zonder twijfel afstemmen op de Prix de Paris.
Afspraak op Bingoal om te wedden op de Prix de Paris en te profiteren van de beste noteringen.
Wat is de Prix de Paris waard?
De Prix de Paris Marathon Race heeft zijn naam niet gestolen. In plaats van de gebruikelijke twee tot drie kilometer moeten de deelnemers maar liefst 4150 meters afleggen. Dat komt overeen met twee grote rondes op de piste van Vincennes. Vorig jaar had Bélina Josselyn genoeg aan een gemiddelde km-tijd van 1’14″4 om de race te winnen, maar het record staat sinds 2015 op naam van Up and Quick met een gemiddelde km-tijd van 1’13’’5.
Op financieel vlak kan de driver 180.000 euro op zak steken – een pak minder dan de 450.000 euro die er te verdienen vallen op de Prix d’Amérique Legend Race – en qua prestige behoort het tot de belangrijkste wedstrijden van het winterseizoen in de drafsport.
Wie staat er aan de start?
Door de grote afstand die overbrugd moet worden tijdens de Prix de Paris is niet elke topdraver geschikt om aan de race deel te nemen. Sommige topdravers hebben de neiging om snel uit de startblokken te schieten om in een mum van tijd op kruissnelheid te zijn. In een afvalrace als de Prix de Paris moet de driver zijn paard zover krijgen dat hij eerst een studieronde in acht neemt zodat die genoeg energie overhoudt om in het tweede deel van de race naar de zege te spurten.
Aan het begin van de week bestond de preselectie uit 29 prestigieuze kandidaten waaronder Victor Ferm, Féerie Wood, Diable de Vauvert, Moni Viking, Délia du Pommereux, winnares van de Prix de France, Bahia Quesnot en Davidson du Pont. Woensdag werd die lijst al uitgedund tot zestien deelnemers en donderdag kwamen de organisatoren uit op vijftien starters.
De grote afwezige is Face Time Bourbon, winnaar van de Prix d’Amérique en tweede in de Prix de France. Renstal Scuderia Bivans schreef hem niet in om hem te sparen voor de Prix de Sélection op 6 maart. Bahia Quesnot zal uiteindelijk wel starten terwijl enkele dagen geleden de geruchten de ronde deden dat hij pas half maart opnieuw te bewonderen zou zijn in Cagnes-sur-Mer voor het Grand Critérium de Vitesse de la Côte d’Azur.
Onklopbaar duo Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire
Jean-Michel Bazire, die de toepasselijke bijnaam ‘Zidane van de drafsport’ kreeg, kan zondag geschiedenis schrijven. Hij won de laatste twee edities in 2019 en 2020 met Bélina Josselyn en won daarvoor al vijf keer met Jardy (2006, 2006, 2007) en Up and Quick (2014, 2015). Aangezien Bélina Josselyn sinds februari van vorig jaar met pensioen is, koos Jean-Michel Bazire ervoor om met Davidson du Pont een gooi te doen naar een achtste zege in de Prix de Paris. Hij zou daarmee Jean-René Gougeon, de Paus van Vincennes, aftroeven die op zeven overwinningen is blijven steken. Door de afwezigheid van zijn grote rivaal Face Time Bourbon ligt de weg naar een overwinning van Davidson du Pont helemaal open.
Wie strijdt er voor de ereplaatsen?
Délia du Pommereux zal boven zichzelf moeten uitstijgen om te kunnen aanklampen bij de grote favoriet Davidson du Pont. Pittig detail: het is de laatste race van Delia du Pommereux met Eric Raffin, die vanaf volgend seizoen met Face Time Bourbon zal rijden. Björn Goop, de vaste driver van Face Time Bourbon, werd er na de Prix de France door eigenaar Antonio Somma beschuldigd dat zijn stuurfouten hen de zege had gekost en sindsdien werd er een streep getrokken onder de samenwerking. Dat belooft alvast voor volgend seizoen.
Moni Viking kan voor de verrassing zorgen en dat geldt evenzeer voor Etonnant. Zijn trainer Richard Westerink is ervan overtuigd dat hij de capaciteiten heeft om een uithoudingskoers over meer dan 4000 meter te rijden. Wellicht hebben Westerink en driver Anthony Barrier een tactiek bedacht om Etonnant in de laatste zeshonderd meter zijn ding te laten doen. Décoloration, Violetto Jet en Flamme du Goutier debuteren in de Prix d’Amérique Races en hun drivers zullen al lang blij zijn met een podiumplaats.